Infolinia: 22 810 80 17 Badanie wody: 732 080 317 | biuro@mikrolab.waw.pl |
Badania probiotyków
JAKIE BADANIA PROBIOTYKÓW OFERUJEMY?Badanie zgodności liczby drobnoustrojów probiotycznych zawartych w produkcie z liczbą drobnoustrojów deklarowaną przez producenta. Metody badań:
|
WYMAGANIA PRAWNE DO BADAŃ PROBIOTYKÓWProbiotyki, zgodnie z ustawą z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia zaliczane są do środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Probiotyki to mikroorganizmy, które podawane w odpowiedniej dawce i postaci jako preparaty farmaceutyczne lub dodane do żywności, korzystnie wpływają na organizm człowieka poprzez poprawę równowagi ekosystemu jelitowego. Do najczęściej wykorzystywanych probiotyków należą bakterie produkujące kwas mlekowy z rodzajów Lactobacillus i Bifidobacterium. |
NASZE CERTYFIKATY I ZEZWOLENIAMikrolab posiada Zezwolenie Głównego Inspektora Farmaceutycznego na wytwarzanie (badanie) produktów leczniczych oraz badanych produktów leczniczych (do badań klinicznych) w zakresie kontroli jakości mikrobiologicznej produktów niesterylnych. Mikrolab posiada certyfikat GMP zatwierdzony przez Głównego Inspektora Farmaceutycznego. Mikrolab posiada Certyfikat akredytacji laboratorium badawczego wydany przez Polskie Centrum Akredytacji, nr akredytacji AB 1531. Mikrolab posiada zatwierdzenie Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Wyniki badań są honorowane przez Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne. |
DLACZEGO NALEŻY WYKONYWAĆ BADANIA PROBIOTYKÓW?Probiotyki to preparaty lub produkty żywnościowe zawierające pojedyncze lub mieszane hodowle żywych drobnoustrojów probiotycznych, które wywierają korzystny wpływ na zdrowie jeżeli są podawane w odpowiedniej ilości. Probiotyki mogą być sklasyfikowane jako suplementy diety, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego lub środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego. Probiotyki, aby spełniały swoje zadanie muszą zawierać określoną ilość drobnoustrojów probiotycznych w spożywanej dawce produktu. Badania produktów probiotycznych należy wykonywać przed wprowadzeniem do sprzedaży, ale również w okresie trwałości produktu. Probiotyk, który nie utrzymuje odpowiedniej stabilności, a liczba żywych drobnoustrojów zawartych w kapsułkach, kroplach czy innej postaci suplementu spada jeszcze w trakcie okresu trwałości produktu, może nie dawać odczuwalnego efektu działania. Należy podkreślić, że tylko regularna kontrola produktu, jaki przekazywany jest konsumentowi, gwarantuje jego bezpieczeństwo. Choć produkty tej kategorii nie mają za zadanie leczyć a uzupełniać codzienną dietę człowieka, nieodpowiednia ich jakość może mieć wpływ na stan zdrowia konsumenta. |
Probiotyki, zgodnie z ustawą z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia zaliczane są do środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego.