Infolinia: 22 810 80 17  Badanie wody: 732 080 317  biuro@mikrolab.waw.pl  
Monitorowanie środowiska
Monitorowanie środowiska

Badania monitorowania środowiska

JAKIE BADANIA MONITOROWANIA ŚRODOWISKA OFERUJEMY?

  1. Badania czystości mikrobiologicznej powietrza metodą wolumetryczną
  2. Badania czystości mikrobiologicznej powietrza metodą sedymentacyjną
  3. Badania czystości mikrobiologicznej powierzchni pomieszczeń oraz ich wyposażenia
  4. Badania czystości mikrobiologicznej personelu produkcyjnego
  5. Badania czystości mikrobiologicznej sprężonego powietrza – NOWOŚĆ w ofercie

Badania czystości mikrobiologicznej wykonujemy wg:

Akredytowanych własnych procedur metodycznych

Analizy mikrobiologiczne wykonujemy w zakresie oznaczeń:

  1. Ogólnej liczby drobnoustrojów tlenowych 
  2. Ogólnej liczby drożdży/pleśni
  3. Obecność bakterii z rodziny Enterobacteriaceae
  4. Obecności/liczby drobnoustrojów specyficznych ustalanych z klientem
badanie czystości mikrobiologicznej

DO KOGO KIERUJEMY NASZĄ OFERTĘ?

  1. Do firm produkcyjnych: kosmetycznych, farmaceutycznych, spożywczych, opakowaniowych, itp.
  2. Placówek medycznych
  3. Pomieszczeń użyteczności publicznej: banków, szkół, itp.
  4. Zakładów pracy
Badania czystości mikrobiologicznej powierzchni

NASZE CERTYFIKATY I ZEZWOLENIA

Mikrolab posiada zezwolenie Głównego Inspektora Farmaceutycznego na wytwarzanie (badanie) produktów leczniczych oraz badanych produktów leczniczych (do badań klinicznych) w zakresie kontroli jakości mikrobiologicznej produktów niesterylnych.

Mikrolab posiada certyfikat GMP zatwierdzony przez Głównego Inspektora Farmaceutycznego.

Mikrolab posiada Certyfikat Akredytacji laboratorium badawczego wydany przez Polskie Centrum Akredytacji. Badania wykonywane są metodami akredytowanymi przez PCA, nr akredytacji AB 1531

Mikrolab posiada zatwierdzenie Państwowej Inspekcji Sanitarnej na badania wody. Wyniki badań są honorowane przez Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne.

DLACZEGO NALEŻY WYKONYWAĆ BADANIA MONITOROWANIA ŚRODOWISKA?

Monitorowanie środowiska w zakładzie produkcyjnym

Monitorowanie środowiska obejmuje sprawdzenie w wyznaczonych punktach kontrolnych czystości mikrobiologicznej powietrza i powierzchni z zewnętrznych powierzchni urządzeń technologicznych i wyposażenia, a także powierzchnie ścian czy podłóg. Wyposażenie, to sprzęt znajdujący się w pomieszczeniach (stoły, szafy, wagi itp.) oraz zewnętrzne powierzchnie urządzeń technologicznych.

Zanieczyszczenie mikrobiologiczne powietrza

W zakładach przemysłowych czystość powietrza zależy od stanu sanitarnego pomieszczeń produkcyjnych. Duży wpływ na stopień zakażenia ma pora roku oraz wilgotność w pomieszczeniach. Powietrze nie jest środowiskiem odpowiednim dla rozwoju mikroflory, jest nosnikiem, za pośrednictwem którego, drobnoustroje rozprzestrzeniają się. W powietrzu najczęściej możemy spotkać drobnoustroje Micrococcus, Sarcinia; Achromobacter; Bacillus; Rhodotorula; Torulopsis; Penicillium; Aspergillus; Mucor.

Czystość mikrobiologiczną powierzchni sprawdzamy metodą kontaktową oraz metodą wymazów. Metoda wykorzystująca płytki kontaktowe stosowana jest do badania suchych, płaskich, równych powierzchni. Natomiast metodę wymazów najczęściej wykorzystujemy do sprawdzania czystości powierzchni miejsc trudnodostępnych, zakrzywionych, wilgotnych np. szczelin.

Monitorując czystość mikrobiologiczną środowiska produkcyjnego warto również zwrócić uwagę na sprężone powietrze stosowane w zakładzie. Sprężone powietrze wykorzystywane jest niemalże w każdej produkcji, czy to poprzez zasilanie urządzeń produkcyjnych czy jako służące do oczyszczania z zanieczyszczeń mechanicznych. Brak kontroli nad czystością tego medium w procesach produkcyjnych może spowodować straty finansowe oraz stanowić zagrożenie dla bezpieczeństwa produktu. Branża farmaceutyczna, kosmetyczna czy spożywcza, wymaga stosowania sprężonego powietrza wysokiej czystości. Dlatego istotne jest aby włączyć badanie czystości mikrobiologicznej sprężonego powietrza do planu monitorowania środowiska, gdyż bez odpowiedniej kontroli czystości nie mamy szczegółowej informacji o jakości stosowanego medium.

Ustalenie odpowiedniego planu monitorowania warunków środowiskowych w zakładzie produkcyjnym jest jednym z najważniejszych elementów uzyskania wysokiej jakości produktów, a tym samym bezpiecznych dla konsumenta. Systematyczne prowadzenie badań w ramach kontroli warunków produkcyjnych może pozwolić w porę wychwycić źródło zakażenia i podjąć działania eliminujące potencjalne zakażenia w produkcji na wczesnym etapie, a tym samym ustrzec przed wyprodukowaniem złej jakości produktów, które mogą przynieść straty zarówno finansowe jak i marketingowe.

Jak ocenia się czystość odzieży i rąk pracowników?

Czystość odzieży pracownika można ocenić, pobierając próbki z jego brzucha, klatki piersiowej, przedramienia i wszelkich innych miejsc narażonych na nacisk (łokcie lub kolana). Z drugiej strony, czystość rąk pracownika musi być badana przez pobranie próbki z ich wewnętrznej strony (w kierunku dystalnym wzdłuż palców, wokół i między opuszkami palców, a także wzdłuż odcisków dłoni). W obu przypadkach można stosować metodę płytki kontaktowej lub wymazówki.

Każdy etap produkcji żywności wiąże się z podejmowaniem decyzji obarczonych wysokim ryzykiem. Często wymagają one ograniczonych informacji i ściśle określonych terminów. Ważne jest bezpieczeństwo konsumentów, reputacja marki, monitorowanie higieny oraz dobry system zarządzania ryzykiem. Przedsiębiorstwa sektora spożywczego powinny również zdecydować, jak często będą pobierać próbki i badać środowisko w swoich zakładach produkcyjnych w ramach procedur opartych na systemie HACCP.

Monitorowanie środowiska w obiektach użyteczności publicznej

Systemy klimatyzacyjne są częstym źródłem skażeń mikrobiologicznych, dlatego zgodnie z zaleceniami UE w pomieszczeniach, do których powietrze dostarczane jest przez klimatyzację, należy regularnie kontrolować jego czystość mikrobiologiczną.

Szczególnie niebezpieczne dla naszego zdrowia są zarodniki grzybów i bakterie chorobotwórcze, mnożące się w nawilżaczach i na filtrach systemów klimatyzacji. Niewystarczająca wentylacja pomieszczeń może przyczyniać się do kumulacji dużej ilości drobnoustrojów chorobotwórczych, które wywołują liczne infekcje u osób w nich przebywających.

Od zanieczyszczonej klimatyzacji mogą pojawić się u pracowników podrażnienia błon śluzowych i reakcje alergiczne, takie jak katar, zapalenie spojówek, zespół suchego oka czy kaszel. Może także dojść do zakażenia bakterią Legionelli.

Kolejnym źródłem zagrożeń mikrobiologicznych są pomieszczenia bez klimatyzacji, w których przebywa większa liczba dzieci lub osób starszych, np. żłobki, przedszkola, szkoły, punkty opieki zdrowotnej, domy opieki itp. Przy niewystarczającej wentylacji takich pomieszczeń, również stają się one siedliskiem chorobotwórczych drobnoustrojów, które mogą spowodować liczne infekcje.

Badania czystości mikrobiologicznej powietrza

Jedną z naszych specjalizacji jest Monitorowanie Środowiska w zakresie badania powietrza, powierzchni, powietrza sprężonego.

Monitorowanie środowiska Opinie

Opinie publikowane na stronie wg Polityki Opinii

Ilość przebadanych próbek
500000Ilość przebadanych próbek
Audytów organów kontrolnych i klientów
500Audytów organów kontrolnych i klientów
Zadowolonych klientów
15000Zadowolonych klientów
Lat doświadczenia
30Lat doświadczenia

Skontaktuj się

Mikrolab sp z o.o.
ul. Lubelska 5/7
03-802 Warszawa
biuro@mikrolab.waw.pl
Tel.: 22 810 80 17

Badania wody
+48 732 080 317
wodawarszawa@mikrolab.waw.pl

Napisz przez formularz

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych
Czytaj więcej... w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/56/WE (RODO) wypełniając ten formularz wyrażasz zgodę na przetwarzane Twoich danych osobowych i wykorzystywanie ich tylko do wewnętrznych celów statystycznych i marketingowych Mikrolab Sp. z o.o. ul. Lubelska 5/7, 03-802 Warszawa. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, jednakże konieczne w celu prawidłowej realizacji Usługi. Jednocześnie masz prawo dostępu do swoich danych, poprawienia ich lub usunięcia. Administratorem danych osobowych jest Mikrolab Sp. z o.o.

Zapisz się do newslettera

Aby być na bieżąco z informacjami

Zamów rozmowę
Witaj w Mikrolab!

Nasze biuro jest teraz zamknięte. Zostaw nam kontakt do siebie, a skontaktujemy się tak szybko jak to możliwe.

Jesteś 4 osobą, która uzupełniła dziś ten formularz.
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych
Czytaj więcej... w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/56/WE (RODO) wypełniając ten formularz wyrażasz zgodę na przetwarzane Twoich danych osobowych i wykorzystywanie ich tylko do wewnętrznych celów statystycznych i marketingowych Mikrolab Sp. z o.o. ul. Lubelska 5/7, 03-802 Warszawa. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, jednakże konieczne w celu prawidłowej realizacji Usługi. Jednocześnie masz prawo dostępu do swoich danych, poprawienia ich lub usunięcia. Administratorem danych osobowych jest Mikrolab Sp. z o.o.