Infolinia: 22 810 80 17 Badanie wody: 732 080 317 | biuro@mikrolab.waw.pl |
Woda przeznaczona do spożycia przez ludzi
JAKIE BADANIA WODY PRZEZNACZONEJ DO SPOŻYCIA OFERUJEMY?Oferujemy analizy wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi na zgodność Rozporządzenia Ministra Zdrowia w zakresie następujących oznaczeń: Mikrobiologicznych wg norm ISO
|
Fizykochemicznych wg norm ISO
|
DO KOGO KIERUJEMY NASZĄ OFERTĘ?Laboratorium wykonuje analizy mikrobiologiczne i fizyko-chemiczne wody dla:
|
WYMAGANIA PRAWNEBadania wody i kryteria oceny wykonywane są zgodnie z obowiązującym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. „W sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi”. NASZE CERTYFIKATY I ZEZWOLENIAMIKROLAB posiada zatwierdzenie Państwowej Inspekcji Sanitarnej na badanie wody. Wyniki badań są akceptowane przez Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne oraz Nadzór Budowlany. do pobrania Mikrolab posiada Certyfikat Akredytacji laboratorium badawczego wydany przez Polskie Centrum Akredytacji, nr AB 1531. |
DLACZEGO NALEŻY WYKONYWAĆ BADANIA WODY PRZEZNACZONEJ DO SPOŻYCIA?Rozporządzenie Ministra Zdrowia reguluje wymagania dotyczące obowiązku kontroli jakości wody. Dotyczy to wszystkich obiektów zbiorowego zaopatrzenia w wodę. Za jakość wody podawanej w urządzeniach wodociągowych odpowiedzialni są: przedsiębiorstwa wodociągowe i władze samorządowe, podmioty dostarczające lub wykorzystujące wodę pochodzącą z indywidualnego ujęcia, w ramach działalności gospodarczej lub w budynkach użyteczności publicznej, budynkach zamieszkania zbiorowego, lub w podmiotach działających na przemyśle spożywczym, wykorzystujących wodę przeznaczoną do spożycia. Producenci zobowiązani są do wewnętrznej kontroli jakości wody do spożycia pod kątem twardości wody poprzez wykonywanie badań laboratoryjnych w laboratoriach zatwierdzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Duża część gospodarstw domowych korzystających z indywidualnego ujęcia (studnie kopane i głębinowe), użytkuje wodę, która nie nadaje się do spożycia. Często w studniach woda wymaga dezynfekcji i uzdatniania. Bliska obecność szamba, związki organiczne pochodzące z działalności rolniczej (pestycydy, herbicydy), metale ciężkie, intensywne stosowanie farmaceutyków w hodowli, sprzyjają zakażeniom i zanieczyszczeniom wody, która nie tylko nie spełnia wymagań normy, nie nadaje się do użytkowania, ale może być niebezpieczna dla zdrowia. Dlatego zaleca się badać wodę ze studni w labolatroiach. Zanieczyszczenia mikrobiologiczne wód pochodzą najczęściej z wydzielin ludzkich lub zwierzęcych. Szczególnie niebezpieczne są zanieczyszczenia ściekami. Wodę analizuje się pod kątem twardości wody oraz obecności bakterii wskaźnikowych takich jak: bakterie z grupy coli, Escherichia coli. Jeśli zostanie stwierdzona ich obecność może to świadczyć o zanieczyszczeniu wody fekaliami. Obecność ich w wodzie wiąże się z koniecznością podjęcia natychmiastowych działań naprawczych. Zważywszy na podejmowane w ostatnim czasie akcje promujące picie wody „prosto z kranu”, szczególnie istotnym jest, aby dostarczana woda nie zawierała żadnych przekroczeń mikrobiologicznych z uwagi na zagrożenia zdrowotne związane ze spożywaniem wody zanieczyszczonej mikrobiologicznie. Konsekwencją wypicia skażonej mikrobiologicznie wody może być ryzyko zachorowania lub, w skrajnych przypadkach, utraty życia – najbardziej narażone są małe dzieci, osoby starsze, chore i o obniżonej odporności. Z tego powodu tak istotne są rutynowe i kontrolne badania mikrobiologiczne wody. Pozwalają one szybko wykryć potencjalną obecność drobnoustrojów patogennych i zminimalizować ich negatywne działanie na użytkownika. W przypadku zanieczyszczenia chemicznego wody do picia różni się ono od tych związanych z zanieczyszczeniem mikrobiologicznym. Zanieczyszczenie chemiczne wynika przede wszystkim ze zdolności substancji chemicznych do wywoływania szkodliwych skutków dla zdrowia konsumenta w wyniku długotrwałego narażenia. Oceniając jakość wody, zwłaszcza w przypadku korzystania z indywidualnego ujęcia, istotne jest przeprowadzanie regularnych badań w celu monitorowania jej stanu. Badania wody ze studni oraz analiza twardości wody są kluczowe, aby zapewnić, że woda spełnia normy jakościowe i jest bezpieczna do spożycia. Badanie wody ze studni pozwala identyfikować potencjalne zagrożenia mikrobiologiczne i chemiczne, które mogą wpływać na jakość wody. Z kolei badanie twardości wody pomaga zrozumieć jej skład mineralny, mający znaczenie zarówno dla zdrowia, jak i utrzymania prawidłowego funkcjonowania instalacji wodociągowych. Działania te są istotne dla ochrony zdrowia publicznego i utrzymania wysokich standardów jakości wody przeznaczonej do spożycia. |
Oferujemy usługi z zakresu badań wody spożywczej. Nasze badania obejmują analizę mikrobiologiczną i fizykochemiczną.